Cara Nak Buat Puding Cocktail
Pastinya akan menarik orang lain untuk mencubanya. 7 keturunan saya memang guna susu cap Carnation je kalau nak buat cocktail ni.
Keluarkan separuh daripada agar-agar tadi dan masukkan ke dalam acuan yang bersesuaian.
. Masak sambil diaduk sampai meletup-letup. 1 paket serbuk jelly perisa strawberry 90gm Boleh pilih perisa lain ikut yang mane anda suke Air secukupnya. Cara membuat puding susu koktail buah.
Kalau tak air koktail tu jadi berketul-ketul nampak tak cantik koktail kita nanti. Kek gulung ikut suka la nk guna perisa apa - potong ikut ketebalan yg uols suka. Untuk menikmatinya masukkan kastard yang dipotong tadi ke dalam mangkuk.
1 tin besar mix fruits cocktail 1 ½ tin air masak 4 sudu besar gula pasir 1 sudu kecil esen vanila optional Cara-cara membuat kuahnya. Sejukkan sebentar di dalam peti sejuk. Aduk rata biar agar-agar tidak menggumpal.
Kemudian tuang susu cair di dalam bekasjag. Jika di kemasan tertulis 500 ml maka gunakan saja 400 ml agar teksturnya tetap lembut dan gak berair. Kali ini kita akan membuat puding buah agar-agar cocktail yang enak dan praktis.
Masukkan susu cair. Terutama bila baru keluar dari peti sejuk. Ni enak di makan.
Hindari memakai brown sugar atau palm sugar ya. Ie strawberry kiwi etc 1 kotak jelly crystal powder saya guna brand nona. Masukkan susu cair ke dalam lebihan agar-agar di dalam periuk tadi.
Lakukan hal yang sama sampai habis. Mmg sedap dan nyaman jer. Sos air koktail tadi dibungkus dalam bekas yang lainBoleh guna bekas dadih.
Fruit cocktail 531 gr berat buah tanpa air jelly siap pakai berat tanpa air agar-agar bubuk plain resep asli 12 sachet jelly bubuk plain air gula pasir resep asli 200 gr agar-agar bubuk cokelat Dark Cooking Chocolate DCC potong kecil. Meskipun begitu identitas puding yang hanya berisi agar agar saat ini terbilang sudah cukup memudar. 1Satukan semua bahan kecuali buah koktailsuminata de coco dan masak hingga mendidih.
Kacau sehingga gula hancur. 1 tin buah-buahan dlm tin tu klau nak guna fresh fruit pun ok. Ambil isi buah koktail tadi dan masukkan ke dalam setiap bekas yang mengandungi puding kastard.
Bila nak makan barulah dicampurkan keduanya sekaliSedap dimakan sejuk-sejuk puding kastard. Untuk hasil puding dengan warna yang bersih selalu gunakan gula pasir biasa. Nak banyak kuah guna 2 tin.
1 tin susu cair. Tapi kali ni saya buat versi ringkas sahaja maklumlah buatnya pun bila balik dari sekolahterkocoh2 ke kedai beli agar2 serta cocktailnya. Mungkin anda boleh cuba 10 resepi puding pelbagai jenis penyediaan.
Cara Mudah Membuat Puding Buah Cocktail. Buat terlebih dahulu puding-nya dengan cara memasukkan jus jeruk siap pakai gula pasir agar-agar bubuk dan jeli instan kedalam sebuah wadah. Harini saya buat puding kastard buah.
1 tin fruit cocktail. Makanan yang sangat kaya akan serat ini memang dibuat dengan menggunakan bahan baku agar agar. Kak Ani ambil dari mama Kak Ani.
Puding ni resipi asalnya. Alamaksedapnya puding ni bila dimakan sejuk2nyamannn jer hehehe. Rebus jus jeruk gula pasir agar-agar bubuk dan jeli instan sambil diaduk sampai mendidih.
Puding ni saya buat untuk Alis yang berpuasa. Lebih kurang 10-15 minit. Pastikan takaran airnya tak berlebihan.
Anda nak rasa makanan manis dan nak buat sendiri di rumah dikala PKP ini. Pastikan juga campuran tu sejuk dulu baru boleh masukkan isi buah-buah tadi. 3 sudu besar susu pekat bole tukar dengan gula.
Hari sabtu lepas den buat puding cocktailakhirnya buat jugak. Tapis dan buang semua air buah dalam tin tu. Puding cocktail mudah disediakan dalam kuantiti yang banyak.
Senang yo rupenya nak buatmodal pon tak bykcuma guna susu cair cocktail dlm tin tu gula ngan agar2 jerkhehehesyedappp wei1st time aku wat puding ni. 15 Buah yang Cocok Dijadikan Manisan Segarnya Bikin Ketagihan. Kemudian rebus bahan-bahan yang telah dicampurkan tadi hingga mendidih dan tercampur merata.
Campurkan semua bahan kedalam periuk. RESIPI PUDING COCKTAIL BUAH. Rebus sampai mendidih sambil diaduk.
Tutup api dan biarkan kuah menjadi sejuk. Tuang kuah secukupnya dan tambah buah-buahan koktail sumi dan nata de coco. Kalau nak lagi senang tak perlu masak dah dicampur semua bahan-bahan tu dikacau sebati terus je masukkan buah letak ais dan boleh makan.
Campurkan susu cair agar-agar bubuk gula dan garam dalam satu panci. Cara untuk sediaka juga tidaklah. Walaupun ada yang tiada pengalaman memasak kalau buat resipi puding ini tentu menjadi.
1 kaleng fruit cocktail. Selanjutnya angkat lalu siapkan gelas saji dan tuangkan adonan puding. Rebus susu cair dan gula pasir sampai mendidih.
Kalau dimakan sejuk-sejuk memang tak cukup semangkuk. Sangat cocok untuk menu berbuka puasa atau juga saat cuaca panas. Puding Buah Cocktail Lapis Cokelat.
Tambahan pula ini memang kesukaan dia. Family Kak Ani dari kami kecik2 lagi. Tuang sedikit di gelas.
1 tin susu cair anda juga bole gunakan 12 tin susu cair dan susu segar- 12 tin ikut sukatan tin susu cair 2 sudu teh tepung custard. Masukkan larutan tepung maizena. Masukkan airtggu smpi mendidihpestu masukkan agar2kacau sampai agar2 tu cair 2.
Selain itu ia juga ada banyak kuah atau airnya. Cara Penyediaan Resipi Puding Kastard Koktail. Sangat kita buat untuk berbuka puasa dan juga untuk raya ni boleh.
Siap untuk bahagian puding. Siapa sangka hanya dengan menggunakan 4-5 bahan anda boleh menyediakan puding custard yang sangat menggiurkan. Kemudian masukkan gula.
Kacau sebentar dengan api yang kecil untuk melarutkan gula tak perlu hingga mendidih. Untuk membuat custard sauce. Masukkan buah-buahan koktel dan kacau sebentar.
Resepi Puding Custard Cocktail. Nak tunggu sejuk baru. Tp jangan tebal2 sgt.
Tuang puding ke dalam cetakannya. Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa.
Puding Laici Malaysian Food Desserts Recipes Favorite Recipes
Cocktail Jelly Recipes Food Breakfast
Puding Koktail Kastard Aiskrim Vanila Emmmm Dapnya Resep Makanan Penutup Hidangan Penutup Resep Makanan
No comments for "Cara Nak Buat Puding Cocktail"
Post a Comment